„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole” - prof. Jan Gawęcki. Uczennice naszej szkoły Magdalena Czaja (5TŻp) oraz Katarzyna Bartoszewska (4TŻ) wzięły udział w II etapie XXVIII Olimpiady o Żywieniu na etapie okręgowym w Szczecinie. Ogromnym sukcesem jest zajęcie II miejsca przez Magdę. GRATULACJE DLA MAGDY! Organizatorem olimpiady jest Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie. Tematem wiodącym tegorocznej edycji było: Mięso i przetwory mięsne – technologia i zastosowanie w żywieniu. Program Olimpiady obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, towaroznawstwa,
technologii gastronomicznej oraz obsługi konsumenta, a także podstawowe umiejętności (wykonywanie zadań zawodowych) z zakresu gastronomii i kelnerstwa. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka, a jego zdrowiem i życiem. Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa.
(mm/aa)