Rarytas lubuski w kuchni
„Rarytas lubuski w kuchni” – smak regionu na talerzach naszych uczniów! 30 października br. w naszej szkole odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne w ramach projektu „Rarytas lubuski w kuchni”, organizowanego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze. Celem inicjatywy jest promocja lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów z województwa lubuskiego. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 24 uczniów z klas gastronomicznych (2 MH, 3 M, 3 TŻ, 5 TŻ), którzy – niczym w prawdziwym programie MasterChef – do ostatniej chwili nie wiedzieli, co będą gotować! Pod czujnym okiem szefa kuchni Tomasza Proca, młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali potrawy z regionalnych produktów lubuskich producentów. Tego dnia królował pstrąg tęczowy, a w kuchni było pysznie, smacznie i kolorowo!




Bibliotekarki z PZS w Świebodzinie, pani Małgorzata Bukowska oraz pani Irena Wąsowicz, zabrały pierwszoklasistów w niezwykłą podróż przez dziejowe karty książki ! Od glinianych tabliczek i zwojów papirusu, przez pergaminowe kodeksy i drukowane tomy, aż po współczesne e-booki, audiobooki, książki-
Listopad został uznany na całym świecie miesiącem solidarności z mężczyznami zmagającymi się z nowotworami gruczołu krokowego oraz rakiem jąder. Nie bez przyczyny właśnie na ten miesiąc przypada kampania Movember 2025 (tzw. Wąsopad).
21 listopada obchodzimy Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień! Z tej okazji zapraszamy wszystkie klasy do udziału w konkursie artystycznym pt. „Życzliwość zmienia świat!” Waszym zadaniem jest przygotowanie pracy, która pokaże, czym dla Was jest życzliwość
27 października 2027 r. uczniowie naszej szkoły – Zuzanna Pabian i Mikołaj Koralewski z klasy 1 TL oraz Kacper Oleszczuk z klasy 1 Thż – wzięli udział w Lubuskim Okrągłym Stole Uczniowskim. Wydarzenie