Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowania uczniów szkół ponadpodstawowych: problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także
stworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Konkurs organizowany jest przez Pomorski Uniwersytet Medyczny wspólnie z Zespołem Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Od tego roku olimpiada została zakwalifikowana do kategorii olimpiad zawodowych w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo. Z tego względu poszerzono zakres tematyczny olimpiady o podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii i obsługi konsumenta. 31 grudnia ogłoszono wyniki olimpiady. Gratulacje należą się Julii Szczepaniak z klasy 4 TŻ, której zabrakło kilku punktów alby przejść do etapu ogólnopolskiego. Dziękuję również Martynie Rosochackiej z klasy 2 TŻ za odwagę i sprawdzenie swojej wiedzy.
(mm/aa)