Uczniowie naszej szkoły, Szymon Kaczmarek (4Tż) oraz Jakub Kancelarczyk (3TŻp), byli uczestnikami w/w olimpiady na etapie okręgowym w Poznaniu. Olimpiada odbywa się we współpracy z Pomorskim Uniwersytetem Medycznym w Szczecinie. Tematem wiodącym tegorocznej edycji było żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia, ze szczególnym uwzględnieniem nadciśnienia tętniczego. Dziękujemy uczniom, którzy mieli odwagę oraz chęci do sprawdzenia swojej wiedzy w tej dziedzinie.
Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
(mm/aa)